Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Αυστηρώς Ακατάλληλο για ...Ενηλίκους


Πριν απο χρόνια εμφανίστηκαν στην οθόνη της τηλεόρασης οι ειδικές ενδείξεις καταλληλότητας θέασης των εκπομπών απο παιδιά. Μέχρι τότε ήξερα μονάχα δύο κατηγορίες: Τις ακατάλληλες, δηλαδή τσόντες και τις κατάλληλες, δηλαδή κινούμενα σχέδια και όλα τα άλλα. Έτσι με εξέπληξε πολύ η μεγάλη γκάμα των κατηγοριών των εκπομπών που μπορούν να δουν παιδιά, οι ανήλικοι, οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών και όλα τα άλλα, αν και αναρωτιόμουν το ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται οι εκπομπές για την καταλληλότητα τους. Κατεπέκτασιν, ποια είναι τα θέματα για τα οποία ένας ενήλικος μπορεί να συζητά με ένα παιδί και μπροστά σε ένα παιδί.

Προχθές του Ευαγγελισμού είχε ένα μεγάλο πανηγύρι στο Ναύπλιο και εννοείται πως σε κάθε πανηγύρι, τουλάχιστον της επαρχίας, πωλείται γουρουνοπούλα. Έτσι το βράδυ είχε έρθει μια συνάδελφος στη δουλειά, η οποία είχε ρεπό, για να μου κάνει παρέα φέρνοντας γουρουνοπούλα και την δεκατριάχρονη κόρη της μαζί. Έστρωσα κι εγώ για να φάμε μια και η μικρή είχε λυσσάξει στην πείνα και λιγουρευόταν τη γουρουνοπούλα και καθίσαμε να φάμε όλοι μαζί. Η μικρή, αρκετά τσαπερδώνα, πηγαίνει στη Δευτέρα γυμνασίου οπότε άρχισα να τη ρωτάω για το σχολείο και τους βαθμούς, για τα μαθήματα που κάνει και όλα όσα ρωτάνε οι ενήλικες τα παιδάκια προκειμένου να μην τα αφήσουν στην άκρη όταν είναι παρουσία των μεγάλων, τρομάρα μου.

Πάνω στη συζήτηση λοιπόν μου είπε πως τις προάλλες κάνανε στη βιολογία για το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου, αν και για να είμαι ακριβής δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο αλλά την περιφραστική περιγραφή για το πως γίνονται τα  παιδιά. Τόνισε με χασκόγελα πως είχε σε φωτογραφία, υποθέτω πως ήταν σκίτσο ελπίζω, τα τέτοια του άντρα που έχει αυτά τα...Ε, πως τα λένε μαμά;”, απευθύνθηκε στη μάνα της. “Όρχεις,  παιδί μου” είπε κι εκείνη, μια και πιστεύει πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κατάλληλη πλέον για την ηλικία αυτή. Κι αφού πήρε την πληροφορία που χρειαζόταν, συνέχισε η μικρή να μου λέει το μάθημα της βιολογίας σχετικά με τη γονιμοποίηση του ωαρίου και τα σχετικά, για το οποίο σίγουρα αν ήμουν καθηγητής θα την είχα περάσει με δεκαενννιά αν και σκεφτόμουνα, πως είναι δυνατόν αυτό το μάθημα όλοι να το θυμούνται ενώ σε όλα τα άλλα να πιάνουν πάτο.

Ε, αφού τελείωσε όλο το μάθημα γυρίζει και λέει:
- Να ρωτήσω κάτι.;
΄Ώχ!, είπα απο μέσα μου.
-Μπα, όχι βλακεία είναι αυτό που θα πω, είπε το μικρό.
-Όχι ρώτα, είναι καλό να ρωτάς, την παρότρυνε η μάνα της.
Ε, δεν ήθελε και πολύ το παιδί και σκάει τη βόμβα:
-Κι αυτό το άσπρο πράμα που βγάζει τι είναι;

Ακάθεκτη η μάνα εξηγεί στην κόρη της πώς “αυτό” είναι το σπερματοζωάριο  που μπαίνει μέσα στο αυγό και το γονιμοποιεί για να γίνει το “παιδάκι”. Ώραία, λέω απο μέσα μου. Καλά μέχρι εδώ, αλλά που στο διάλο ξέρει το κωλόπαιδο ότι είναι άσπρο, που στην ηλικία της δεν ξέραμε εμείς καλά καλά τι ήταν αυτό το πράμα που βρίσκαμε κάθε πρωϊ να μουσκεύει το βρακί μας, αλλά συγκρατήθηκα και είπα να μην ρωτήσω τη μάνα της. Κι εκεί που έλεγα ότι πάει , τελείωσε το μάθημα και θα συνεχίσω να σαβουρώνω ανενόχλητα τη γουρουνοπούλα μου, πετάγεται το σκατόπαιδο και ρωτάει την ώρα που ροκάνιζα την πέτσα: “Και τι γεύση έχει “αυτό;”
Ε, εκεί πνίγηκα. Μου φύγαν πιάτα, πιρούνια, πατάτες τα πάντα στην προσπάθεια μου να σηκωθώ για να βρω ένα ποτήρι νερό και θυμόμουν ένα άλλο πιτσιρίκι που κάποτε μου είπε, πως κάποια κοπέλα πνίγηκε επειδή στραβοκατάπιε το “αυτό”. Ευτυχώς με την όλη αναμπουμπούλα ξεχάστηκε το ερώτημα γιατί πραγματικά δεν ξέω τι απάντηση θα έδινα στο παιδί και επιρέαζα  τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή του.

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι, πότε και πόσο πρέπει να συζητάς με ένα παιδί ορισμένα θέματα, όπως το σεξ για παράδειγμα αν και χαίρομαι που οι εποχές αλλάζουν και θέματα ταμπού, παύουν να ειθίστανται. Εξακολουθώ να μην ξέρω ακόμα  ποιά είναι τελικά τα “ακατάλληλα” για ανηλίκους. Το σίγουρο όμως ,είναι πως πλέον για μένα το σεξ, σίγουρα είναι ένα θέμα “Αυστηρώς ακατάλληλο για ενήλικες”, όταν βρίκεται κοντά ένα παιδί.

2 σχόλια:

Feel FREE to comment...